Pertama Kali Solat Jumaat Pasca Covid19

Alhamdulillah, lega rasanya bila dapat solat Jumaat sejak PKP dilaksanakan. Dua bulan pertama tu memang tak siapa dibenarkan kecuali AJK masjid kalau tak silap aku.

Tapi bila dah dilonggarkan sikit, limited dan kena register awal. Ada sistem penggiliran gitu. Dan bila Fasa PKPP dilaksanakan, dah terbuka kepada semua mengikut kapasiti masjid. Tapi masih menggunakan sistem penggiliran. 

Sepatutnya, dua minggu lepas aku dah dapat giliran untuk tunaikan solat Jumaat kat masjid area rumah aku ni, tapi kebetulan Jumaat pagi tu aku ada trip ke Pahang. So terpaksa tolak sebab ingatkan dapat giliran minggu kemudiannya tu. 

Dan minggu lepas, Puan Isteri bagi aku link dan aku terus daftar. Alhamdulillah, guna konsep siapa cepat dia dapat kalau tak silap aku. Masih limited tapi rasanya lebih bagus sistem macam ni. Dapat E-Pass lagi. So, siapa yang tak ada E-Pass ni, rasanya tak berkesempatan untuk tunaikan solat Jumaat rasanya. Kalau salah tolong betulkan eih.


Jemaah yang datang diminta untuk datang awal, berwudhuk di rumah, pakai topeng muka dan beberapa syarat lain. Tak apa la, janji dapat tunaikan solat Jumaat selepas sekian lama terpaksa ditinggalkan. 

Catat Komen

1 Ulasan

  1. Bagus juga buat cara ni.siapa cepat dia dapat.. Lebih menghargai masa. Kalau sebelum ni solat jam 1:30, 1:25 baru nak masuk masjid..kan?Khutbah pun tak dengar.sekarang berebut la...

    BalasPadam

Tinggalkan komen anda di sini...

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)