Covid19 : Kita Belum Menang

Kalau tengok pengumuman oleh KKM setiap hari, nampaknya we are going to win. Tiga hari kebelakangan ni, memang peratus kes baru sangat rendah which is bawah 100 dan peratus yang sembuh agak tinggi. Satu nafas lega untuk kita seluruh rakyat Malaysia.


Tapi, its not the time yet for us to clap our hand and happy. Masih jauh perjalanan kita dan masih panjang 'perang' kita melawan Covid19. Seperti yang dah tertulis di media dan pakar, negara jiran kita ibarat bom jangka. We need to be more careful. Do not be too happy. Kita kena bersiap sedia dengan pelbagai kemungkinan.

Tempoh PKP ni aku rasa akan dilanjutkan lagi at least beberapa minggu lagi, walaupun kes dah menurun. Ni untuk memastikan negara kita betul-betul bersih. Cumanya, kita perlu mengharapkan pihak berkaitan mengambil langkah sewajarnya untuk membendung masalah ni dari berlaku lagi sekiranya kita dah bebas dari wabak ni.

Sebagai rakyat pula, kita kena sentiasa patuh pada setiap yang diputuskanoleh pihak berkuasa. Masanya akan tiba untuk kita hidup normal seperti sebelum ni. Insya Allah, kita pasti menang. 

Catat Ulasan

0 Ulasan