Life Is A Drama..

Logo KBBA

22 Ogos 2018

Pengalaman Ketika Akad Nikah

Fuuhhh... Baru berkesempatan nak update blog lepas agak sibuk dengan event company tiga minggu lepas.  Sibuk punya pasal,  sampai aku terlupa yang aku nak menikah.  Dalam minggu aku nak menikah tu,  ada dua event company yang besar dan semuanya nak kena settle cepat.  Disebabkan dua event tu,  aku tak sempat nak fikir pasal nikah sebab terlalu busy yang teramat sangat.  Balik pun pernah sampai pukul 1 pagi.  Kau rasa? 


Kalau dulu masa bertunang,  seminggu sebelum tu aku memang tak boleh tidur,  tak boleh makan apa semua,  tapi untuk nikah pulak, aku rasa aku kuat makan.  Mungkin sebab busy dengan kerja,  jadi memang cepat lapar.  Kalau aku fikir bab nikah,  mungkin aku sentiasa kenyang. 

By the way,  bukan itu yang aku  nak cerita,  tapi pasal perasaan masa aku dinikahkan tu.  Aku mula rasa nervous masa Jumaat malam tu sebab dah berkumpul ramai-ramai dekat homestay.  Itu pun rileks lagi.  Aku siap boleh melepak dengan akak aku sampai pukul 3 pagi. Bangun pun fresh je. 


Tapi pagi nak nikah tu,  tengah-tengah makan boleh terus hilang selera.  Kau rasa? Hahahaha... Siap-siap terus ke masjid sebab nikah jam 9 pagi.  Aku dinikahkan oleh abah mertua aku sendiri.  Memang takut weh.  Masa duduk depan abah mertua aku tu,  dengar khutbah nikah apa semua,  perasaan aku bercampur-campur.  Takut,  teruja,  semangat,  gementar, ishhh... Semua la... Memang aku tak pandang muka siapa pun time tu.  

Alhamdulillah,  dengan sekali lafaz, aku dah sah bergelar suami orang.  And sebaik saja sah,  aku rasa lega... Macam nak menangis... Rasa sebak la senang cakap... Tapi tak jugak menangis.  Memang aku dapat rasa macam seketul batu dah dibuang dari bahu aku... Tapi bila teringat khutbah nikah tu,  datang pulak dua ketul batu atas bahu.  Hahahaha... Tanggungjawab baru weh...

Alhamdulillah,  selamat dah menikah.  Adik beradik aku semua ada.  Sedara-sedara pun ada.  Tapi yang buat aku lagi terharu,  sahabat baik aku.  Baik yang dari sekolah,  dari diploma dan degree datang masa aku nikah.  Memang aku terharu betul.... Terima kasih kepada semua sebab sudi memeriahkan majlis. 

1 ulasan:

Mieza S berkata...

tahniah firr. maaf ta datang walaupun dekat dengan rumah. sebab tak berkesempatan. semoga kekal dunia akhirat ya