Life Is A Drama..

Logo KBBA

11 Julai 2018

Setahun Jadi Driver Grab

Semalam genap setahun aku jadi Grab driver.  Masih baru dan tak banyak pengalaman kalau nak dibandingkan dengan driver-driver lain.  Lagi pun,  aku bukan buat setiap hari.  Bila tak penat dan ada masa ja baru aku buat Grab.  Tambah lagi kalau tengah bulan, memang algi kerap aku buat Grab.  Hehehe... 


Aku ingat lagi first customer aku, lelaki Jepun yang nak ke KLCC dari Mutiara Damansara.  Memang pengalaman yang aku takkan lupakan la.  Sebab kelam kabut dengan tak biasa jalan di area KL,  nak touch kad dekat tol pun tak sampai.  Hahahaha... 


Pengalaman jumpa foreigners yang suka makan durian sampai kena perli la dekat group driver Grab.  Tapi nasib baik aku jenis tak mudah melatah.  Hahaha... Terpaksa puji diri sendiri dekat sini.  


Well.. Dengan pengalamam baru setahun ni,  macam-macam orang aku jumpa.  Yang baik,  yang pemarah, yang peramah dan banyak lagi la.  Semua tu dah mengajar aku sesuatu yang baru.  Kalau tak buat Grab,  mungkin aku takkan jumpa orang-orang yang macam tu dan aku takkan dapat pengalaman macam tu. 


Tapi lately,  banyak betul cerita yang viral tentang pemandu Grab ni termasuk kes dekat Selayang baru ni.  Lepas tu dengan kes cubaan merompak tu lagi.  Adoiii... Memang tak mintak,  tapi berhati-hati lah.  Aku sendiri pun berhati-hati jugak bila masuk sesuatu kawasan dan tengok penumpang jugak. 


Alhamdulillah,  buat masa ni masih tak ada apa-apa lagi dan aku harapkan,  semuanya akan selamat dan dipermudahkan. Aku buat Grab bukan saja-saja,  tapi untuk cari rezeki tambahan untuk aku dan keluarga.. Insya Allah,  semoga terus dilindungi.  Amin.. 

Tiada ulasan: