Life Is A Drama..

Logo KBBA

25 Julai 2018

Makanan yang pelik tapi....

Pernah tak korang rasa satu makanan tu yang bagi korang pelik,  tapi bila korang rasa,  korang jatuh cinta.  Pelik tu bukan dari segi nama sebab nama tu kan memang dah macam tu.  Maksud aku,  pelik tu dari segi rupa,  warna dan cara makan.


Aku selalu jumpa makanan yang bagi aku pelik dan mulanya memang aku tak boleh terima.  Tapi bila dah rasa,  pergggghhhh, memang aku selalu cari sebab dah jadi favorite aku.  Sebabnya, bagi aku memang pelik dari segi warna,  cara makan dan rupa.  Selalunya rupa tu aku tak kisah sangat,  cuma warna dan cara makan tu. 


Contohnya,  nasi kerabu.  Masa first aku jumpa dekat Kelantan. Masa tu umur aku dalam 8 tahun kot.  Memang aku tak makan sebab nasi dia warna biru.  Pelik bagi aku.  Haahahah... Tapi aku mula makan masa aku diploma rasanya,  lepas dari tu,  memang aku dah jatuh cinta dengan nasi kerabu.  Sama jugak macam nasi dagang.  Mulanya aku tak boleh terima sebab nasi dia melekit,  tapi bila kena dengan kari dia,  memang terus aku ulang makan. 


Lain dari tu,  mee kolok dan laksa johor.  Mee kolok tu kan macam indomee goreng tu,  then makan dengan sup, so aku cannot brain,  mee goreng makan dengan sup.  Hehehee... Laksa johor pulak,  hermm.. Bila sebut laksa,  aku terbayang mee laksa putih tu.  Tapi ni guna spaghetti... Tak ke pelik? Lepas tu letak sambal.  Lagi la pelik.  Tapi bila mak aku buat,  pergghhh.. Pantang jumpa terus aku beli.  Tapi tengok kuah dia jugak.  


Sekarang ni pulak,  aku dah gila laksa minang yang aku beli dekat pasar malam Sungai Penchala.  Mulanya aku rasa pelik sebab kuah dia... Lain macam,  tapi bila rasa... Perghh,  heaven sebab pedas... 

Banyak lagi la kalau nak cerita.  Sampai tak tahu nak tulis dah.  Tapi itu la orang cakap,  dont judge a book by its cover (kena kot peribahasa ni).  Bila dah cuba,  terus ulang beli.  Tapi sebenarnya,  kalau nak cuba  makanan yang baru dan korang rasa pelik, cuba la ke tempat asal makanan tu, rasa yang original, baru korang dapat feel sedap ke tak... 

2 ulasan:

Siti Yang Menaip berkata...

pernah juga dulu tak suka sebab pelik tapi da besar suka gila2.. bagi CT its lemang. dulu bau pun da nak muntah. tapi skrang hahaha yang tu cari dulu =D

Sue Izza berkata...

ko gi try sate minang restoran rose kat chowkit perghhhhh kak sue dulu balik kerja seminggu sekali mesti lepak situ,original minang beb.