Life Is A Drama..

Logo KBBA

27 Februari 2018

Gastrik Lagi?

Dah lama aku tak kena gastrik,  last kena bulan 12 tahun 2016. Aku ingat lagi.  Hehehehe... Sebabnya,  hari aku kena gastrik tu masa aku praktikal dan sehari sebelum Ombak Rindu keluar kat wayang.  Plus,  dua bulan lepas tu aku operate appendiks.  

Ahad lepas,  disebabkan dari bangun tidur sampai pukul 3 aku tak makan,  lepas tu,  makan pulak terus dengan makanan pedas,  terus perut aku jadi tak sedap.  Mulanya mungkin sebab aku penat kot.  Iya la,  bangun awal then kena dengar ceramah dua hari.  Mungkin sebab tu la. 

Tapi sebelum ni aku pernah jugak tak makan apa dari pagi sampai petang, tak jadi apa.  Tapi ada jugak minum air.  Ini memang air pun aku tak minum.  

Tapi bila masuk hari Isnin,  perut aku masih tak okay lagi. Masih rasa memulas dan penuh angin dalam badan.  Aku duk fikir gastrik dah.  Tapi tak ada pulak aku demam, muntah-muntah semua.  Kiranya macam okay lagi la.  

Malam semalam pun aku dah beli Eno,  masih tak lega jugak masalah angin dalam badan semua.  


Tapi bila sampai ke hari ni,  perut aku masih tak okay,  terpaksa jugak aku ke klinik. Pergi klinik,  doktor pun cek,  tekan perut semua,  akhirnya dapat jugak ubat tiga jenis.  Ubat angin,  sakit perut dengan gastrik.  Entah nak makan ke tak sebab aku jenis yang malas nak makan ubat,  jenis suka baik sendiri ja bila bab sakit sikit-sikit ni. Tapi terpaksa makan jugak la kot,  sebab agak sibuk sikit seminggu ni,  kalau tak,  susah nak buat kerja. 

Lepas ni kena jaga makan betul-betul la.  Kalau tak sempat makan pun,  kena standby air dalam beg.  Alas perut dengan air pun okay dah.

3 ulasan:

Hans berkata...

lepas nih kena jaga betul2 waktu makan
semoga cepat sembuh

Izyan Balqis berkata...

kadang badan kita lapar air, kalau perut bunyi, try minum air, kalau bunyi lagi tandanya lapar makanan. ok?

ni tips dari coach jk1m tau. bukan main2. =)

Mohaz Sue berkata...

Jaga kesihatan baik-baik ea... kalau tak sempat sangat, standbyla biskut.. boleh gak buat alas perut