Life Is A Drama..

Logo KBBA

19 September 2017

Cuma Fikir Tentang Duit

Kalau sebut bab duit,  semua orang laju ja. Tak nak ada yang ketinggalan sebab zaman sekarang ni,  semuanya perlukan duit.  Nak masuk tandas awam pun,  paling tidak 30 sen dah tentu kena bayar.  Kalau tak,  tahan la sampai balik rumah. 

Bagi orang muda yang baru nak 'hidup'  macam aku ni,  selagi ada peluang nak buat duit,  selagi tu la akan cuba masuk.  Macam aku contohnya,  setiap bulan mesti akan short sikit bajet bulanan even aku dah buat budget list dah,  tapi mesti akan short jugak sementara nak tunggu gaji. Jadi terpaksa la buat dua tiga kerja untuk tampung kehidupan aku ni.

Gambar Google
Lagi pulak,  bila dah sampai umur-umur macam aku ni,  mula la nak fikir untuk beli rumah,  beli kereta,  nak kahwin,  nak bayar bil itu bil ini dan macam-macam hal la. Jadi memang nak kena buat bajet betul-betul supaya dapat survive sebelum gaji seterusnya. 

Nasib la sekarang ni nak cari duit lebih ada bermacam cara.  Rajin atau tak ja la untuk buat.  Penat memang la penat.  Tapi nak buat macam mana kan,  dah terpaksa buat sebab nak hidup.  Kalau tak, tak tahu nak cakap macam mana.  Itu pun dengan kerja lain tu,  sekadar cukup-cukup makan.  Orang kata kais pagi makan pagi,  kais petang makan petang.

Apa pun,  hidup ni tak seindah yang disangka.  Banyak liku-liku yang nak kita nak kena lalui sebelum betul-betul untuk kita rasa selesa.  Jangan mengeluh,  keep calm and pray to Allah SWT.

1 ulasan:

IQ = Izyan Balqis berkata...

cari duit tu bagus, jangan berhambakan duit...cari duit untuk kelangsungan hidup..

semakin meningkat usia, semakin komitmen bertambah. lumrah hidup