19 September 2016

Nasi Goreng Dari Negara Mana?



Kecoh betul pasal nasi goreng...nasi goreng je pun. Itu pun nak direbutkan...puncanya, ada seorang pemain bola sepak Manchester United, Rio Ferdinand upload gambar tengah makan nasi goreng dan tulis nasi goreng tu adalah local food dari Singapura... dan lepas tu cetus perdebatan antara penyokong terutamanya dari Indonesia yang mendakwa nasi goreng adalah berasal dari Indonesia dan bukannya Singapura atau Malaysia.



Bila baca, aku tepuk dahi... nasi goreng je kot... tak perlu la nak berdebat bagai kononnya makanan tu dari negara mana... nasi goreng atau bahan asasnya adalah nasi, makanan ruji bagi kebanyakkan penduduk di Asia Tenggara ni. Setiap negara ada cara nasi gorengnya sendiri... habis tu nasi goreng kampung? Tak nak claim tu dari kampung mana? Mungkin nanti Kampung Baru kat KL boleh claim Nasi Goreng Kampung tu asal dari Kampung Baru, KL. Nasi goreng Cina asal dari China. Nasi goreng pattaya pulak asal dari Thailand... adeih...macam-macam.

Tarian zapin pun ada bermacam-macam.. ada zapin Johor, zapin Perak... di Indonesia sendiri kalau tak silap aku ada tarian ala-ala zapin... kalau macam tu, nak claim macam mana?

Kalau nak claim originality sesuatu tu, biarlah yang jelas itu adalah dari sesebuah negara. Tak perlu nak berdebat sebab makanan tu pelbagai...setiap tempat, ada caranya yang tersendiri... kalau semuanya nak claim itu dia punya, bila nak berkongsi (dalam perkara yang baik la)?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan