28 Februari 2016

Filem Review: Munafik (5*)

Sumber gambar : Google
Selepas berkampung dekat Gerik selama lima hari dari 23 haribulan, hari ni baru aku dapat rehatkan badan.. tak rehat sangat sebenarnya. Sepanjang aku dekat Gerik, dari hari Khamis sampai Sabtu, aku tengok baca status kawan-kawan aku di Facebook semuanya komen tentang filem terbaru dari Syamsul Yusoff ni,  Munafik. Rata-rata komen, semua cakap filem ni best, banyaj unsur-unsur kejutan dan lain dari yang lain.

Sebenarnya, filem seram dari Skop Production sebelum ni aku tak pernah tengok walaupun ramaj cakap best, macam Khurafat dan Karak. Tapi entah kenapa kali ni aku rasa nak sangat tengok.

So, petang Ahad, aku pergi beli tiket untuk tengok waktu malam. Baru feel walaupun tengok pukul 8.20 malam. Dah la kelam kabut masuk panggung, dua kali aku nak terjatuh sebab gelap. Haishh...
Ok...bagi aku filem ni berjaya...aku bukannya peminat cerita seram..tak kira la Melayu atau luar negara, sebab tak minat...bukan takut ye...heheheeh...bagi aku, apa yang diceritakan memang penuh dengan elemen-elemen kejutan yang diluar jangkaan. Kostum 'hantu' pun nampak real berbanding filem-filem seram Malaysia yang lain.

Jalan cerita??mungkin agak keliru di awal-awal cerita, tapi di pertengahan kita dah clear dengan jalan cerita filem ni. Dan ada beberapa scene yang buat aku tertanya-tanya. Macam mana dia boleh ada dekat sini sedangkan tadi dekat sana...eh.,macam mana dia tau...ehh..ehh...ehh...

Tapi masih boleh faham keseluruhan cerita. Watak-watak utama...,Nabila Huda memang superb...aku akui kehebatan lakonan Nabila Huda. Syamsul Yusoff pun mantap walaupun sebelum ni aku agak kurang berkenan dengan cara lakonan dia. Watak lain cukup sebagai perisa dalam filem.

Nasihat aku, jangan pergi tengok filem ni sorang-sorang. Memang korang akan terkejut dan agak seram sepanjang berada dalam panggung. Aku sendiri pun ada satu dua scene yang buatkan aku rapatkan mata aku (bukan tutup ye). Hehehehe...

Ada jugak minah belakang aku tu jerit 'Allahuakbar...' masa satu scene tu.. tergelak satu panggung. Memang penuh dengan elemen kejutan filem ni. Mungkin lepas ni kalau ada filem seram dari Skop Production, aku akan tengok lagi..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan