05 Julai 2015

Pertama Kali Guna Dobi Layan Diri...

Fuhhh....dekat empat hari tak basuh baju...dah la aku pun tak bawa banyak baju..ke baju aku hilang dekat rumah??hahahaha...memandangkan aku duduk rumah sewa baru yang takda mesin basuh, jadi terpaksa la aku guna dobi untuk basuh baju...

Sebelum ni, aku hantar dobi ja..maksud aku dobi yang kita tinggal je..bukan dobi layan diri...disebabkan aku nak ke Shah Alam dan pakaian aku pun dah tak banyak...aku terpaksa la ke dobi...cari dobi yang tinggal takda, ada dobi layan diri la..ni yang aku lemah ni....aku tak pernah guna...

So...sebelum pergi kerja pagi ni, aku ke dobi siap-siap sebab petang atau malam ni, aku nak gerak ke Shah Alam..ok...masa untuk belajar benda baru....

Mula-mula sampai...aku kena tengok harga dulu..bukan apa..kena bajet betul-betul sebab belum gaji...hahahaha...agak mahal la harga dobi layan diri ni...



Sepatutnya bagi aku...dobi layan diri ni kena murah sikit berbanding dobi tinggal ni...sebab kita kena tunggu dan tak boleh tinggal...takpe la...itu perkara kedua...

Nampak kan mesin kat atas tu...yang sebelah kanan mesin tukar syiling RM0.50 sebab dobi kena guna syiling dan sebelah lagi mesin untuk beli sabun...sabun dan soflan, RM1.50...hadoiii..senang betul buat duit sekarang ni...

Then..bila dah beli...masa untuk membasuh....



Disebabkan aku tak pernah guna dobi layan diri ni..maka aku pun terpaksa la ikut tips...hahaha...kena ikut langkah-langkah dia...nasib la masa aku sampai ni...dobi ni kosong...

Oh..perasan tak harga kat atas tu??mahal ooo...lepas tu beza pula ikut jenis air...mak aii....boleh pulak macam tu....

Takpa la..keadaan terpaksa..kena jugak buat...so tunggu la 20 minit sehingga selesai....



Nampak tak abang baju merah tu?dia pun tak pernah guna dobi layan diri ni...hahaahha....sama macam aku....
posted from Bloggeroid

1 ulasan:

  1. Wakaupun kat rumah ada mesin basuh, still guna jugak self laundry ni. Mesin diorang besar, senang sekali basuh je. Pastu keringkan guna dryer. Mudah bagi family dan sesiapa nak cepat.

    BalasPadam