11 Disember 2012

Akhirnya..Diploma Pengurusan Pelancongan UiTM

Assalamualaikum....kabare??lama tak berupdate kan?? so sorry..kesibukan yang melanda dan dengan ketidak adaan internet...menjadi halangan bagi aku....hehehe..ni pun update kat mcD...

just a simple story...Alhamdulillah...aku berjaya menggenggam segulung diploma in Tourism Management...aku tak dapat nak gambarkan perasaan ketika kaki mula melangkah masuk ke dalam Dewan Agung Tuanku Canselor (DATC)..memang rasa bangga...

just tengok je gambar...


i got 4 bouquet of flower...


terima kasih mak abah....





Sekretariat Mahasiswa Darul Ridzuan...



well..ni je..just a simple update actually...

daa...maybe akan aktif semula after exam...hope ada kesempatan lagi...asssalamualaikum...

25 ulasan:

  1. salam.boleh tak cerita pasal diploma pengurusan pelancongan.subjek2,susah ke senang.apa kerjaya jika ambil diploma pengurusan pelancongan

    BalasPadam
  2. @nurul shahirah

    wasalam...utk diploma tourism mgt..utk sem 1-3..kita akan bljr general subject..macam account, management, bisnes math and so on..tp kita akan bljar yg basic..then start dr sem 4-6..semua subjek akan fokus pd tourism shj..tour guiding, transportation, ticketing and so on..for me..klu u berminat...ia akan jd menarik...peluang kerja??sama ja mana2 pun..but if u nak kerja dlm hospitality industry x kira la tourism, hotel, food service or so on...peluang mmg cerah..skg ni pun bnyk tourism place yg dh d xposed...dr segi byrn mgkin org akan aggp sikit...tp sbnrnya berbeza dgn realiti...

    BalasPadam
  3. salam...uitm mana yg ada couse tourism ni..paling best diuitm mana ekk...

    BalasPadam
  4. salam...uitm mana yg ada couse tourism ni..paling best diuitm mana ekk...

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. slm. nk tanya, cntoh asgnment dy cmne lk? ad libatkn pegi luar ngri or ngara x?? mhon pncerahan :D

    BalasPadam
  7. wahyu :sy belajar dulu di uitm permatang pauh aka penang...diploma tourism cuma ada dekat uitm dungun, penang and lendu, melaka.sbb sy dah bljr dkat penang..for me..penang la the best..klu dungun, dekat dengan laut, lendu dorang cakap jauh dari pekan...

    wan nurhasyireen: mcm sy dulu..kami akan ada trip utk a few subject. contoh..subject hospitality (pulau redang), transportation (star cruise), tour guiding skills (langkawi)..utk trip overseas leh je apply..tp cost mahal la..uitm cuma tanggung sikit je..normally 5-10% dr cost..yg lain guna duit sndiri or cari sponsor...

    BalasPadam
  8. Salam bang ,, nk tanya course ni senang tak nk dapat tempat dan nk sambung degree course apa je boleh ambik ? Contoh mcm pentadbiran awam dia boleh amik law kalau pointer bagus

    BalasPadam
  9. nak kata senang tu x jugak...tengok pada pointer..kalau pointer ok..dapat la sambung degree..n nak sambung course apa sekalipun..boleh..cuma ikut syarat..klu syarat cukup utk masuk course lain...

    BalasPadam
  10. Aslm, sy nk tnya course ni ada blaja bab islam kn?? Blh terangkn mcm mne? n cocuriculum dy mcm mnew yew?? Mohon pencerahan..

    BalasPadam
  11. yup..ada belajar pasal subjek pendidikan islam...saya pun tak ingat dah macam mana..tapi rasanya ada belajar macam sejarah2 islam kalau tak silap...semester 3, akan belajar islam dan pelancongan..cuma belajar utk 3 semester..utk koko, sem 1 wajib ambil Kesatria (unit beruniform), sem dua public speaking and sem 3 bebas...tu je..

    BalasPadam
  12. Nak Tny..kalau saya nak Amik kerja sambil belajar..susah x kos ni..mcm bahasa tu..kena pandai bahasa asing ke

    BalasPadam
  13. third language akan bljr masa diploma..ada pilihan antara jepun, mandarin, french..

    BalasPadam
  14. Sy dapat peluang Untuk lanjutkan degree dlm bidang perlancongan.. Jadi sy tak tahu pasal kerjaya yg boleh dicapai.. Dan jadi ragu2 dalam Untuk memilih bidang ni

    BalasPadam
  15. Assalammualaikum. saya pelajar diploma senibina landskap, agk agk sesuai tak kalau degree nnt sy nak masuk tourism?

    BalasPadam
  16. ariana shah : boleh tak ada masalah...cuma mungkin ada banyak perbezaan subject...terlalu banyak...tapi kalau dah minat..it should not be a problem...

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum..saya bdk lepasan spm..saya memang berminat dgn pengurusan pelancongan dan memanng nk smbung bljr di uitm!tapi saya dgr klau nk amik kos ni kene pandai sub english,saya ni krg arif dlm sub english..jadi boleh ke saya nk amik kos ni jgk?mohon penerangan..terima kasih!^^

    BalasPadam
  18. syafiqah. xperlu fasih dlm bhsa inggeris..saya pun x mahir berbahasa inggeris..nanti kita akan belajar inngeris untuk 3 semester..lagi pun..UiTM memang gunakan bhsa inggeris untuk sesi pengajaran...

    BalasPadam
  19. Assalam. Saya nak tanya, kalau saya dari bidang sains tulen, ok ke saya ambil pelancongan? Saya minat pelancongan dari dulu. Selain daripada hotel, ada tak course yang boleh relate dengan pelancongan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dalam fakulti yang sama...tourism boleh relate dengan Hotel je..yang lain tu macam tak sesuai sangat...kalau fakulti lain, mungkin boleh ambil Business Management...

      Padam
  20. Salam alaik nak tnya, kalau buat diploma pelancongan di uitm, ada peluang tak untuk sambung degree di luar negara ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam..insya Allah ada..dalam bidang hospitaliti..tapi saya x pasti dekat negara mana ada...

      Padam
  21. Assalam..course nie banyak pakai duit tak?? Lpas tu klau english saya c boleh agak2 saya boleh dapat course nie??

    BalasPadam
  22. Sama macam course lain...duit untuk yuran, buku dan trip..tapi trip bukan setiap bulan..mungkin sekali untuk satu trip..saya dulu math dapat d, but stilll...boleh masuk ke faculty ni...

    BalasPadam